Contaminació atmosfèrica en temps real

Si voleu saber on trobar informació en temps real de la contaminació atmosfèrica, la resposta exacte és … enlloc :). Però no us espanteu, la “Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica”, que és on es mesura automàticament la contaminació atmosfèrica a Catalunya, triga una mica entre que fa la mesura i posa la dada en disposició pública. Però si us importa (com a mi) esperar entre 1 i 2 hores, aleshores hi ha molts webs per saber els nivells de contaminació a estacions de mesura de Catalunya.

A continuació van tres exemples. Totes ells fan servir dades oficials, i per tant són igualment fiables, és només una qüestió de gustos sobre com presenten la informació:

Opció 1: A mi m’agrada per la seva simplicitat el web contaminació.cat. El disseny és extremadament clar, i és l’únic que conec que et permet veure l’evolució de la contaminació dels darrers 7 dies de manera inmediata. És un web minimalista pels que no els preocupi gaire el disseny i sàpiguen on es troben les estacions de mesura que els interessen.

Si fa no fa així veureu el web www.contaminacio.cat

Opció 2: Si el que voleu és tenir un visualitzador més bonic, amb un mapa de la situació geogràfica de les estacions de mesura, i una perspectiva global ràpida de la situació aleshores el vostre web és el de la Generalitat: l’aire que respires

El principal límit web és que només tens les dades d’un moment donat (l’actual, o el passat si fas servir el buscador), si el que vols és saber la tendència no és fàcil obtenir la informació.

El segon aspecte que es podria millorar són els colors semafòrics que utilitza per indicar si la qualitat de l’aire és bona, regular o pobre. L’escala de colors no és explícita (s’entén que utilitza l’índex Català de la Qualitat de l’aire que ha definit la Generalitat de Catalunya) que pel meu gust massa sovint assenyala que la qualitat de l’aire és bona. Per exemple la mateixa Unió Europea al seu Índex de Qualitat de l’Aire és més exigent, i diferencia entre “bona” i “acceptable”; establint uns de contaminació inferiors de contaminació de l’aire als catalans per tal que l’aire sigui considerat poc contaminat.

Web de qualitat de l’aire de la Generalitat de Catalunya: l’aire que respires

Un altre tema és si vols descarregar-te les dades per fer les teves pròpies analítiques… o si vols saber els pronòstics d’això ja donaré informació un altre post.

Opció 3: Si viviu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona una bona opció és el visor metropolità de la qualitat de l’aire. És un bon punt de compromís entre els dos anteriors, amb l’al·licient que inclou un pronòstic pels següents dos dies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s