Anuari de la contaminació a Barcelona 2019

Publiquem per primer cop l'”Anuari de la contaminació de Barcelona. 2019“.

Es tracta d’una iniciativa pionera d’informació independent realitzada amb el suport de la Fundació ENT, amb la voluntat de facilitar informació de qualitat i actualitzada de la situació de la contaminació a la ciutat, assenyalant la tendència dels principals contaminants i les principals fites de l’any.

Amb més de 30 gràfics l’anuari revisa tant els nivells de contaminació com les principals fonts contaminants i avança les principals fites esperables per l’any 2020.

Destacats

  • La contaminació de NO2 ha registrat per segon any consecutiu el mínim històric d’ençà que està en funcionament la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica. En comparació amb l’any passat ha baixat un 7% a les estacions de trànsit i un 4,8% a les estacions de fons. En comparació amb els nivells mitjans dels quatre anys anteriors el descens ha estat d’un 11,8% i un 11,5% respectivament. Però els nivells anuals registrats a les estacions de trànsit (46,5 µg/m3) encara superen els màxims legals i les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (40 µg/m3).
  • La contaminació per partícules PM10 continua estabilitzada. Els nivells anuals registrats han decrescut lleugerament a les estacions de trànsit (25,8 µg/m3 enfront dels 26,3 µg/m3 de l’any passat) i han augmentat a les estacions de fons (25,0 µg/m3 enfront dels 23,3 µg/m3 de l’any 2018). En ambdós casos continuen per sobre dels nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut, però per sota de les obligacions establertes per la legislació.
  • Més del 50% de la població viu en zones on els llindars de soroll superen les recomanacions de l’OMS i més del 30% en zones on se superen els nivells màxims fixats a l’ordenança del medi ambient de Barcelona.
  • Per primera vegada un article científic calcula fins a quin punt el consum a Barcelona contribueix al canvi climàtic. Les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels productes consumits a la ciutat, a la fase de producció i transport, més que dupliquen les emissions generades a la mateixa ciutat.
  • S’ha publicat una estimació de la contribució del turisme a Barcelona al canvi climàtic. Un 95,6% de la petjada de carboni del turisme està associada a l’arribada i sortida dels turistes, i d’aquesta gairebé la totalitat és deguda al turisme que arriba o marxa en avió.
  • La transparència en la informació a disposició del públic de la contribució de les fonts emissores i dels informes de contaminació realitzats per l’administració continua lluny dels estàndards possibles i desitjables.

Descarrega el document

Exemples dels gràfics que podeu trobar

3 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: