Informe: la contaminació de febrer

Aquest mes de febrer el context general meteorològic no ha estat gaire favorable a la dispersió dels contaminants, tot i que tampoc s’han produït períodes prolongats d’inversió tèrmica. S’han registrat pocs dies de pluja (3) i bastants dies amb altes pressions (19) i poc vent (17 dies), en comparació amb la mitjana dels darrers deu anys (6, 6 i 10 respectivament), però lleugerament millor que l’any passat (3, 20 i 20 respectivament).

En aquest context destaquem els següents fets:

  • El nivell mitjà mensual d’NO2 a les estacions de trànsit el mes de febrer ha estat de 46,8 µg/m3, el registre més baix d’un mes de febrer des que hi ha dades, més de 16 µg/m3 per sota del valor registrat l’any 2019 (63,2 µg/m3), un mes que va ser especialment dolent l’any passat, i també molt clarament (11 µg/m3) per sota de la mitjana dels darrers quatre anys (57,9 µg/m3).
  • Quant a les partícules, s’ha registrat un valor mitjà a les estacions de trànsit de 29,2 µg/m3. Es tracta d’un valor per sobre de la mitjana dels darrers quatre anys (26,5 µg/m3) i per sota del valor de l’any 2019 (32,7 µg/m3), un any que va ser especialment dolent.
  • Es pot observar un comportament clarament diferenciat en l’evolució del NO2 i el PM10 a les estacions de trànsit. És difícil d’explicar amb precisió aquest desacoblament, tot i que podria estar relacionat amb el fet que a les estacions de trànsit el vincle entre les emissions generades pel trànsit i els nivells registrats és més directe en el cas del NO2, que per a les PM10, on altres fonts contaminants tenen també un rol destacat.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer valor del gràfic amb l’etiqueta “2020” correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers 12 mesos. Aquest valor es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2020. Es pot utilitzar també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i les recomanacions anuals de l’Organització Mundial de la Salut.

  • Es continua observant un lent decreixement en els nivells d’NO2, tant a les estacions de trànsit com a les estacions de fons, però encara amb nivells superiors als 40 µg/m3, que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea i el màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut, a les estacions de trànsit.
  • Per contra es detecta una lleugera tendència a l’alça als nivells de PM10. Els valors registrats superen els 20 µg/m3 de mitjana anual, que és el valor màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m3, que és el màxim anual establert per la legislació europea.

Annex meteorològic

Les dades meteorològiques són importants per interpretar les dades mensuals, ja que el vent i la pluja són dispersors eficaços de la contaminació atmosfèrica. A continuació es presenten algunes de les principals variables.

1 comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: