Quant ha baixat el soroll a la ciutat?

Barcelona té un problema greu de soroll.

Segons les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona un 56% de la ciutadania viuen en entorn on es produeixen nivells màxims de soroll per trànsit per sobre dels establerts per l’OMS a l’horari diürn, i un 70% estan sotmeses a nivells superiors màxims de soroll de trànsit a l’horari nocturn.

Per tothom és evident que el soroll, que a la nostra ciutat està en bona part associat a la mobilitat, ha baixat molt degut a les mesures de confinament implantades per lluitar contra el coronavirus, malgrat que a la darrera setmana els nivells de contaminació sonora han augmentat respecte a les setmanes precedents.

L’Ajuntament informa setmanalment sobre els nivells de soroll registrats. Aquí podeu trobar el link. Nosaltres en farem un resum. Els gràfics utilitzats corresponen en tots els casos al informes anteriorment esmentats.

Contaminació sonora en funció del trànsit

El volum de soroll global associat al trànsit ha disminuït notablement. El mínim de soroll es va registrar a la tercera setmana de confinament, mentre que a les dues darreres, i molt especialment a la darrera, segons les dades oficials la contaminació sonora ha augmentat.

Ens sorprèn una mica la sobtada recuperació a nivells equivalents -fins i tot una mica superior- als previs al confinament a les estacions de trànsit baix.

Malgrat la notable disminució del soroll a les vies de trànsit intens els nivells de contaminació sonora encara superen el màxim establert a la normativa tant de dia com de nit.

A les vies de trànsit mitjà a la darrera setmana també es produeixen superacions puntuals als nivells establerts a la normativa tant de dia com de nit.

A les vies de trànsit baix els nivells per contra es mantenen sempre sota els nivells legals.

Nivells de contaminació sonora nocturn en zones d’oci

Els nivells sonors en carrers amb trànsit i activitats d’oci nocturn disminueixen molt notablement, com és normal donades les limitacions de mobilitat i el tancament de bars i restaurants.


Si voleu fer fer el seguiment dels nivells de contaminació en continu i dels carrers més propers a casa, us recomanem el web Sentilo BCN on podreu trobar dades permanentment actualitzades de 100 detectors a tota la ciutat!

Distribució dels sensors: Sentilo BCN

Si ho haguéssim de dir de manera molt simplificada. Les mesura contra el coronavirus han convertit per uns dies la ciutat en un entorn molt menys sorollós, amb baixades de més de 5 dB. Una reducció similar a la que es va obtenir en posar en marxa la Superilla de Sant Antoni.

Barcelona, per uns dies s’ha convertit en un gran Superilla.

3 comentaris

  1. Un dels problemes més clars del soroll als carrers de Barcelona son les motos: aquelles que superen el soroll normal d’una moto perquè el propietari li ha canviat el silenciós per un altre que fa molt més soroll. I no està homologat. No sembla haver-hi cap control d’aquestes motos, que quan passen es noten molt, pot ser per “satisfacció” del seu conductor… Ara amb la disminució del trànsit encara es noten més, i sembla que ningú les controla i atura.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: