Informe: la contaminació de març

Aquest mes de març des del punt de vista de la contaminació ha estat totalment anòmal, condicionat per una baixada clara de les emissions a causa de les mesures de confinament adreçades a lluitar contra el coronavirus. S’han donat disminucions molt notables en la mobilitat – de fins a un 76,4% -, i en el volum d’altres activitats rellevants a efectes de la contaminació com la disminució de l’activitat portuària i l’activitat industrial.

Des del punt de vista meteorològic les condicions meteorològiques han afavorit la dispersió de la contaminació. S’han registrat bastants dies ventosos (8 dies, clarament per sobre dels 2 de l’any 2019 i dels 4,5 de mitjana dels darrers 10 anys) i amb més dies de pluja (9) que l’any passat (0), però en la mitjana dels darrers cinc anys (8), això sí, concentrats gairebé tots a la segona quinzena del mes.

En aquest context destaquem els següents fets:

  • El nivell mitjà mensual d’NO2 a les estacions de trànsit el mes de març ha estat de 27,14 µg/m3. És, amb molta diferència, el registre més baix d’un mes de març des que hi ha dades. El valor mensual d’aquest any és gairebé la meitat del valor registrat l’any 2019 (51,86 µg/m3), i el de la mitjana dels darrers quatre anys (53,4 µg/m3).
  • A les estacions de trànsit es pot apreciar una clara diferència a la distribució del nombre d’hores en funció del nivell de contaminació en el període pre-mesures contra el coronavirus i posterior a implantació de mesures de confinament.
  • Set dels vint registres diaris més baixos dels darrers vint anys, entre ells els quatre mínims històrics, s’han assolit aquest mes.
  • Finalment assenyalar que la baixada als nivells de NO2 no només s’ha notat a les estacions de trànsit també s’ha notat de manera molt clara a les estacions de fons de la ciutat.
  • Quant a les partícules, s’ha registrat un valor mitjà a les estacions de trànsit de 22,1 µg/m3. Es tracta d’un valor també per sota de la mitjana dels darrers quatre anys (24,8 µg/m3) i per sota del valor de l’any 2019 (29,5 µg/m3). Una part d’aquesta caiguda sense dubte està associada també a la caiguda del trànsit.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer valor del gràfic amb l’etiqueta “2020” correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers 12 mesos. Aquest valor es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2020. Es pot utilitzar també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i les recomanacions anuals de l’Organització Mundial de la Salut.

  • S’ha produït una forta caiguda de la tendència anual en els nivells d’NO2 (gairebé dos punts a les estacions de trànsit i més d’un i mig a les estacions de fons, en un únic mes). Aquest fet és degut a la fortíssima caiguda als nivells registrats aquest mes de març respecte al mateix període de l’any passat. Malgrat tot, la mitjana anual continua per sobre dels 40 µg/m3, que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea i el màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut, a les estacions de trànsit. Caldrà anar amb compte amb el fet que si el confinament es prolonga, és possible que enguany s’assoleixin valors anuals per sota dels quals registraríem en condicions de funcionament ordinari de la ciutat, pel que cal evitar la temptació de disminuir el ritme de transformacions que cal portar a terme per a garantir que els nivells es mantenen baixos de manera estructural.
  • Al PM10, la tendència és similar, però menys accentuada. Els valors registrats superen els 20 µg/m3 de mitjana anual, que és el valor màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m3, que és el màxim anual establert per la legislació europea.

Nota: l’Agència de Salut Pública de Barcelona està portant a terme informes regulars de la contaminació a Barcelona durant el període d’emergència per coronavirus. Podeu trobar els informes aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: