On trobo els nivells de contaminació atmosfèrica?

Si voleu saber on trobar informació en temps real de la contaminació atmosfèrica, la resposta exacte és … enlloc :). Però no us espanteu, la “Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica”, que és on es mesura automàticament la contaminació atmosfèrica a Catalunya, triga una mica entre que fa la mesura i posa la dada en disposició pública. Però si no us importa (com a mi) esperar entre 1 i 2 hores, aleshores hi ha molts webs per saber els nivells de contaminació a estacions de mesura de Catalunya.

La base de dades oficials es pot trobar aquí. És la font oficial d’informació, però és una via només apta per qui estigui acostumat/da a utilitzar bases de dades i sàpigueu una mica de contaminació. No disposa d’un visor específic.

Visors fàcils d’usar

Si el que voleu és un accés fàcil i ràpid a la informació aquesta és la teva secció.

A continuació van tres exemples. Tots ells fan servir dades oficials, i per tant són igualment fiables, és només una qüestió de gustos sobre com presenten la informació:

Opció 1: A mi m’agrada per la seva simplicitat el web contaminacio.cat. El disseny és extremadament clar, i és l’únic que conec que et permet veure l’evolució de la contaminació dels darrers 7 dies de manera immediata. És un web minimalista per a qui no li preocupi gaire el disseny i sàpiga on es troben les estacions de mesura que li interessen. També disposa d’un twitter automàtic que envia informació horària de les mesures de les estacions automàtiques de la ciutat @contaminacio_

Si fa no fa així veureu el web www.contaminacio.cat

Opció 2: Si el que voleu és tenir un visualitzador més bonic que cobreixi tota Catalunya, amb un mapa de la situació geogràfica de les estacions de mesura i una perspectiva global ràpida de la situació, aleshores el vostre web és el de la Generalitat: l’aire que respires

El principal límit del web és que només tens les dades d’un moment donat (l’actual, o el passat si fas servir el buscador), si el que vols és saber la tendència no és fàcil obtenir la informació.

El segon aspecte que es podria millorar són els colors semafòrics que utilitza per indicar si la qualitat de l’aire és bona, regular o pobre. L’escala de colors no és explícita (s’entén que utilitza l’índex Català de la Qualitat de l’aire que ha definit la Generalitat de Catalunya) que pel meu gust massa sovint assenyala que la qualitat de l’aire és bona. Per exemple la mateixa Unió Europea al seu Índex de Qualitat de l’Aire és més exigent, i diferencia entre “bona” i “acceptable”; establint uns límits inferiors de contaminació de l’aire a Catalunya per tal que l’aire sigui considerat poc contaminat.

Web de qualitat de l’aire de la Generalitat de Catalunya: l’aire que respires

Opció 3: Si viviu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona una bona opció és el visor metropolità de la qualitat de l’aire. És un bon punt de compromís entre els dos anteriors, amb l’al·licient que inclou un pronòstic pels següents dos dies.

El web de qualitat de l’aire de l’Ajuntament de Barcelona té un visor molt semblant que també es pot consultar fàcilment al final del web principal.

Finalment, val la pena assenyalar el visor de BTV, que va més enllà dels punts on hi ha estacions de mesura i utilitza un sistema de modelització per estimar la distribució de la contaminació als diferents punts de la ciutat. Ho podeu trobar aquí:

1 comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: