Els mapes de la contaminació a Barcelona

Els mapes d’immissió mitjana anual (és a dir dels nivells de contaminació mitjans anuals de l’aire que respirem) de NO2 i de PM10 van ser facilitats oficialment per primera vegada per l’Ajuntament de Barcelona el 4 de febrer de 2020.

El mapa es va actualitzant anualment barrejant dades de modelització amb mesures sobre el terreny utilitzant les dades de les estacions de mesura i campanyes amb mesuradors passius. Els mapes els podeu trobar aquí i consultar la vostra adreça.

Podeu trobar les dades corresponents als anys 2021, 2020, 2019 i 2018.

Els nivells alts d’immissions de NO2 estan molt distribuïts a tota Barcelona i són especialment alts a l’Eixample. Els colors taronja o vermells indiquen trams de carrer on se supera el llindar màxim establert per la legislació europea (40 µg/m3) mentre que les guies de l’OMS assenyalen com a valor de referència els 10 µg/m3.

Els mapes corresponents a l’any 2021 per PM10 i PM2,5 són aquests:

Es pot observar com gairebé tota Barcelona es troba en nivells per sobre dels màxims recomanats per l’OMS (15 µg/m3) però per sota dels 40 µg/m3 que és el màxim legal.

Els mapes de les emissions

A l'”Informe dels resultats del balanç d’emissions i la modelització de la qualitat de l’aire de la ZBE de Barcelona i municipis propers” també es presenten els mapes de les emissions tant per NOx com per PM10.

Pel cas de l’NOx es poden veure clarament les principals fonts emissores: trànsit, port i aeroport.

Quan combinem les emissions dels contaminants amb la dispersió dels contaminants (a causa del vent, de la forma dels carrers, etc.) obtenim els nivells de contaminació a l’aire que respirem (immissions) que hem pogut veure als mapes anteriors.

Mapa de les emissions de NOx a Barcelona corresponents a l’any 2017

Mapa de les emissions de PM10 a Barcelona corresponents a l’any 2017

Els mapes del soroll

En aquests moments només es disposa dels mapes de soroll corresponents a l’any 2017. S’han portat a terme barrejant dades de modelització amb mesures sobre el terreny.

Els mapes els podeu trobar aquí. Podeu consultar els nivells de soroll a la vostra adreça.

Es poden seleccionar diverses configuracions (soroll total, viari, d’oci i aglomeracions, d’infraestructures, parcs, carrers de vianants, patis d’interiors d’illes, eixos ferroviaris i tramvia i d’indústria) i trams horaris (dia, vespre, nit).

Mapa de soroll total corresponents a l’any 2017

3 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: