Informe: la contaminació de maig

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i els màxims recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors de referència no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

Es pot observar que els nivells de contaminació de NO2 continuen clarament per sota dels nivells pre-pandèmia a les estacions de trànsit. Aquesta disminució està relacionada amb la baixada del trànsit en dies laborables que s’ha continuat produint al mes de maig en relació amb els nivells pre-pandèmia i les condicions atmosfèriques que en aquest mes han estat en general favorables a la dispersió dels contaminants.

Al període 1 de maig – 25 de maig (darreres dades disponibles) els nivells de trànsit a l’interior de la ciutat en dies laborables ha estat de mitjana un 13% per sota dels pre-pandèmia segons les dades facilitades per l’Ajuntament de Barcelona. Cal assenyalar, que el trànsit està incrementant-se ràpidament, i per això al mes de juny pot esperar-se un augment significatiu de la contaminació a la ciutat respecte als nivells actuals si les condicions atmosfèriques no afavoreixen la dispersió dels contaminants.

Lamentem no poder facilitar informació mensual actualitzada de PM2,5. Malgrat que els PM2,5 són els contaminants amb una mortalitat més alta a Barcelona per ara l’Agència de Salut Pública de Barcelona, responsable de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica a la ciutat, no facilita informació pública més que una vegada a l’any a l’informe anual de qualitat de l’aire que publica aproximament sis mesos després d’haver acabat l’any.

La Generalitat de Catalunya, responsable última de la xarxa, a diferència del que fa amb altres contaminants tampoc facilita la informació al sistema de dades obertes, i informa només anualment.

Continuarem treballant per aconseguir que aquesta informació sigui pública en el moment que és rellevant pels veïns i veïnes, tal com passa ja a molts altres llocs del món, deixant així d’estar Catalunya a la cua d’Europa en informació actualitzada i pública d’aquest contaminant.

Imagen
Mapa de ciutats europees on es pot obtenir informació diària de PM2,5 en obert

Fins ara la informació més actualitzada que hem aconseguit correspon al mes de gener.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot utilitzar també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i les recomanacions anuals de l’Organització Mundial de la Salut.

L’evolució de la mitjana anual de NO2 a l’Estació de l’Eixample als darrers mesos en funció de la mitjana de trànsit anual és la següent. Es pot observar que si el percentatge de reducció de trànsit continua reduint-se (com tot apunta que està succeint) el més probable és que la mitjana anual de contaminació vagi pujant:

  • Continuen els nivells baixos d’NO2. La mitjana anual a les estacions de trànsit se situa en 33,46 µg/m3, per sota dels 40 µg/m3, que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea i el màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut. En relació amb les dades de fa dos mesos es pot observar que es consolida el canvi de tendència esperable i torna a pujar el nivell mitjà anual.
  • Al PM10 els valors registrats a les estacions de trànsit superen els 20 µg/m3 de mitjana anual (22,81 µg/m3), que és el valor màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m3, que és el màxim anual establert per la legislació europea.

Altres destacats

  • L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha començat a publicar un resum d’informació mensual de la contaminació a Barcelona. En el moment de publicar aquesta entrada es pot trobar informació actualitzada fins al mes d’abril. Podeu trobar-lo aquí.

2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: