Informe anual de l’Agència de Salut Pública de Barcelona

Com cada any l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha publicat abans de l’estiu l’informe anual de contaminació de la ciutat. Tal com us hem anat explicant ha estat un any molt especial condicionat per les mesures de restricció de la mobilitat i l’activitat econòmica establertes per lluitar contra la COVID.

A continuació us apuntem alguns dels principals resultats:

  • El descens de la contaminació durant el 2020 ha estat molt rellevant per tots els contaminants atmosfèrics. Per primera vegada, s’ha complert el nivell guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el valor límit anual de la Unió Europea (UE) per NO2 (40 μg/m3) a totes les estacions de vigilància de la ciutat.
  • Les partícules PM2,5 i PM10, tot i haver assolit mínims històrics, com en anys anteriors han seguit complint els valors límit anuals de la UE (40 μg/m3 de PM10 i 25 μg/m3 de PM2,5) i han seguit superant de forma generalitzada els nivells guia de l’OMS (20 μg/m3 de PM10 i 10 μg/m3 de PM2.5).
  • Durant la fase de confinament més estricte es van assolir els mínims històrics de contaminació a la ciutat, amb un descens atribuïble al confinament respecte al període pre-COVID del 43% per l’NO2, del 21% per PM10 i del 24% per PM2,5.
  • La concentració mitjana a la que s’exposa la població s’ha reduït durant el 2020 un 28% per l’NO2 i un 23% per les PM2,5, respecte els anys 2018 i 2019.
  • La població exposada per sobre del límit legal d’NO2 s’ha reduït un 91% i ha estat d’un 3% durant el 2020 respecte del 35% els anys 2018-2019. Pel que fa a les PM2,5, tot i la gran reducció en els nivells d’exposició, gairebé el 100% de la població ha continuat exposada a nivells per sobre el nivell guia de l’OMS.
  • Si la contaminació habitual (dels anys 2018-2019) es reduís de forma permanent als nivells observats el 2020, s’estima que a la ciutat de Barcelona s’evitarien el 4% de les morts naturals (al voltant de 600 morts cada any, el 19% dels nous casos d’asma infantil (al voltant de 300 casos anuals i el 5% dels nous casos de càncer de pulmó (al voltant de 50 casos anuals.

Un resum esquemàtic dels resultats el podeu trobar en aquest tuit-infografia:

La presentació detallada portada a terme al mes de juliol la podeu trobar aquí:

1 comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: