Es pot mesura l’impacte sobre la salut del canvi climàtic a Barcelona?

El març de 2021 a l’article Un sistema de vigilancia de salud pública para el cambio climático en las ciudades un equip de persones expertes de l’Agència de Salut Pública de Barcelona van presentar una primera proposta d’indicadors per establir un sistema de vigilància de salut pública per al canvi climàtic.

Reproduïm a continuació els indicadors seleccionats, tot esperant que en algun moment es posi en marxa aquest monitoratge a la ciutat i els resultats siguin públics. Molts dels indicadors seleccionats ja es troben disponibles, però estan dispersos en bases de dades diverses, i alguns -en especial els vinculats a morbimortalitat i a les malalties relacionades amb vectors (és a dir amb malalties transmeses per animals- normalment mosquits) – no ens consta que actualment estiguin disponibles per al públic general.

Ara per ara no tenim una imatge completa de l’impacte sobre la salut que pot produir el canvi climàtica la ciutat, però sí que tenim alguna informació que ens mostra que pot ser rellevant. Per exemple:

  • Es pot observar com el risc de mortalitat a Barcelona augmenta quan les temperatures són altes, tant en homes com en dones, i que aquest element està modulat per la pobresa energètica, per tant afecta més a la població empobrida. Com que s’esperen més dies amb temperatura alta a causa del canvi climàtic s’espera un increment en la mortalitat.
  • També sabem que durant l’onada de calor més severa que hem tingut a Barcelona, l’agost de l’any 2003, el nombre de defuncions va ser un 42% més que la mitjana dels 4 anys anteriors. Posteriorment han existit diferents onades de calor a la ciutat, tot i que no tan intenses. Els efectes de la calor sobre la mortalitat varien segons les característiques socials i econòmiques de les persones i l’entorn físic on viuen, en tot cas sabem que les onades de calor seran més freqüents i més intenses els anys vinents a causa del canvi climàtic.
  • Finalment, sabem que a la ciutat hi ha casos de malalties com el dengue, chikungunya o el zika (importats o desenvolupats a la ciutat) que poden ser afavorides per la millor aclimatació dels mosquits que les transporten, a causa de l’increment de temperatura esperable pels anys vinents. Per saber a quin punt som s’ha establert un sistema de vigilància a Catalunya, però encara cal continuar millorant el monitoratge. Aquesta necessitat queda palesa per exemple a un estudi publicat l’abril de 2021, on es pot observar un increment en el nombre de persones malaltes de Leishmaniasis a la ciutat, una de les malalties que s’espera que creixi, al període 1996-2019, amb un marcat creixement a partir de l’any 2016. L’estudi conclou que aquest creixement té com a principal causa probablement que progressivament es van millorant els sistemes de notificació establerts, i no és degut a un canvi de les condicions ambientals o de transmissió. Cal per tant, un bon i estable sistema de monitoratge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: