Informe: la contaminació d’agost

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i els màxims recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors de referència no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

A l’agost, un mes on típicament la contaminació baixa a la ciutat a causa de la disminució d’activitat, es pot observar que els nivells de contaminació de NO2 continuen clarament per sota dels nivells màxims anuals establerts a la legislació i també dels nivells màxims recomanats per l’Organització Mundial de la Salut a les estacions de trànsit.

Els nivells de PM10 també disminueixen lleugerament, malgrat la diferència amb els nivells pre-pandèmics és molt menys accentuada.

Informació de PM2,5

Després d’uns mesos d’intercanvis d’informació i sol·licituds amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la Generalitat de Catalunya estem contents de poder informar que el sistema de dades obertes de Catalunya s’ha actualitzat i ara disposem d’informació dels nivells de contaminació atmosfèrica de partícules PM2,5 a la ciutat fins al mes d’abril.

També ens han informat que als mesos vinents s’instal·larà la primera unitat de mesura de PM2,5 en continu a Barcelona a l’estació de fons de Palau Reial (i 5 més a la resta de Catalunya), i s’han compromès que una vegada validat el bon funcionament dels equips, se’n farà difusió.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot utilitzar també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i les recomanacions anuals de l’Organització Mundial de la Salut.

  • Continuen els nivells baixos d’NO2. La mitjana anual a les estacions de trànsit se situa en 34,2 µg/m3, per sota dels 40 µg/m3, que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea i el màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut.
  • Al PM10 els valors registrats tant a les estacions de trànsit com de fons superen els 20 µg/m3 de mitjana anual (23,6 i 21,1 µg/m3 respectivament), que és el valor màxim recomanat per l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m3, que és el màxim anual establert per la legislació europea.

Altres destacats

  • Estem renovant el web, us l’anirem presentant els pròxims mesos. Per ara us recomanem el nou apartat: Preguntes que tots ens fem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: