Informe: la contaminació de setembre

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

Aquest mes de setembre s’ha caracteritzat per un progressiu augment de la mobilitat, principalment a partir de la segona quinzena. Es pot observar al gràfic següent que els nivells de contaminació de NO2 a les estacions de trànsit està augmentant en paral·lel a la mobilitat.

Evolució diària dels nivells de contaminació de NO2 a les estacions de trànsit. Font dades: Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica

Els nivells de PM10 disminueixen lleugerament respecte al mes anterior, facilitat per alguns dies de pluja.

Informació de PM2,5

Després d’uns mesos d’intercanvis d’informació i sol·licituds amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la Generalitat de Catalunya ens van informar que amb dos mesos d’endarreriment publicarien les dades mensuals al sistema de dades obertes de Catalunya.

No s’està complint el compromís d’informació i només disposem de dades dels nivells de contaminació atmosfèrica de partícules PM2,5 a la ciutat fins al mes d’abril.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot utilitzar també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i els valors de referència i objectius intermedis de l’Organització Mundial de la Salut.

  • Els nivells d’NO2 supera els valors de 2020. La mitjana anual a les estacions de trànsit se situa en 33,9 µg/m3, per sota dels 40 µg/m3, que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea i força lluny del valor de referència per l’Organització Mundial de la Salut. Per a les estacions de fons els nivells se situen entre l’objectiu intermedi 2 i el 3, i a les estacions de trànsit se situa entre l’objectiu 2 i el màxim legal.
  • Al PM10 els valors registrats tant a les estacions de trànsit com de fons superen els 20 µg/m3 de mitjana anual (23,8 i 21,4 µg/m3 respectivament), que és el valor d’objectiu 4 de l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m3, que és el màxim anual establert per la legislació europea.

Altres destacats

  • Aquest mes s’han publicat les noves guies de l’Organització Mundial de la Salut, podeu trobar la nostra interpretació dels nous valors de referència i els valors objectius intermedis plantejats aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: