Informe: la contaminació d’octubre

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

Per primera vegada en gairebé un any la mitjana mensual de les estacions de trànsit torna a superar el valor de 40 µg/m3. A l’estació de l’eixample (on es registren els valors més alts de la ciutat) la contaminació mitjana ha estat de 46,49 µg/m3.

El trànsit privat ja ha recuperat els nivells pre-pandèmia i el transport públic encara es manté gairebé un 20% dels nivells previs, per la qual cosa caldrà estar atents a com evoluciona els mesos vinents la mobilitat global de la ciutat, per saber si a mesura que aquesta incrementi se superaran els nivells de trànsit privats pre-pandèmics -amb l’impacte sobre la contaminació que això implicaria- o es recuperaran els nivells d’ús de transport públic.

A l’octubre els nivells de PM10 continuen per sobre dels nivells de l’any passat, però per sota de la mitjana dels cinc anys anteriors. Igual que pel NO2 la presència en l’aire aquest contaminant ha crescut respecte als nivells registrats el mes de setembre.

Informació de PM2,5

Aquest mes disposem de noves dades actualitzades fins al mes de juny. Els valors registrats el juny superaven els nivells corresponents a l’any 2020 i es mantenien per sota de la mitjana dels cinc anys anteriors.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot fer servir també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i els valors de referència i objectius intermedis de l’Organització Mundial de la Salut.

  • Els nivells d’NO2 supera els valors de 2020. La mitjana anual a les estacions de trànsit se situa en 34,2 µg/m3, per sota dels 40 µg/m3, que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea i força lluny del valor de referència per l’Organització Mundial de la Salut. Per a les estacions de fons els nivells se situen entre l’objectiu intermedi 2 i el 3, i a les estacions de trànsit se situa entre l’objectiu 2 i el màxim legal.
  • Al PM10 els valors registrats tant a les estacions de trànsit com de fons superen els 20 µg/m3 de mitjana anual (23,9 i 21,6 µg/m3 respectivament), que és el valor d’objectiu 4 de l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m3, que és el màxim anual establert per la legislació europea.

Altres destacats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: