Informe: la contaminació de novembre

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

Per segon mes aquest any la mitjana mensual de les estacions de trànsit supera el valor de 40 µg/m³ (el màxim legal de la mitjana anual). A l’estació de trànsit de l’eixample (l’estació on es registren els valors més alts de la ciutat) la contaminació mitjana mensual ha estat de 44,5 µg/m³.

El trànsit privat ja ha recuperat els nivells pre-pandèmia i el transport públic encara es manté un 20% per sota dels nivells previs, per la qual cosa caldrà estar atents a com evoluciona els mesos vinents la mobilitat global de la ciutat, per saber si a mesura que aquesta incrementi se superaran els nivells de trànsit privats pre-pandèmics -amb l’impacte sobre la contaminació que això implicaria- o es recuperaran els nivells d’ús de transport públic. Esperem tenir noves dades de la mobilitat global de la ciutat al mes de desembre.

Respecte a la contaminació per partícules els nivells de PM10 aquest mes s’han situat clarament per sota dels valors de l’any passat i de la mitjana dels cinc anys anteriors. Aquests valors, notablement baixos, han estat afavorits pels intensos episodis de pluja d’aquest mes. El novembre d’enguany ha estat el segon novembre més plujós dels darrers cent disset anys (d’ençà que es disposen dades a l’Observatori Fabra).

Informació de PM2,5

Disposem de dades només fins al mes de juny. Els valors registrats el juny superaven els nivells corresponents a l’any 2020 i es mantenien per sota de la mitjana dels cinc anys anteriors.

Des d’aquest mes per primera vegada són públiques i en obert i continu les de dades de l’Estació de fons de Palau Reial. Encara no les analitzem per què pensem que encara estan acabant de posar en marxa el sistema, ja que hi ha dies on encara falten registres, i alguns valors són una mica estranys. Quan considerem que la font d’informació és prou estable començarem a incloure- la als nostres butlletins mensuals.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot fer servir també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i els valors de referència i objectius intermedis de l’Organització Mundial de la Salut.

  • Els nivells d’NO2 supera els valors de 2020. La mitjana dels darrers dotze mesos a les estacions de trànsit se situa en 34,1 µg/m³, per sota dels 40 µg/m³ que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea i força lluny del valor de referència per l’Organització Mundial de la Salut. A l’Estació de l’Eixample que és l’estació on es registren els valors més alts de la ciutat, la mitjana dels darrers dotze mesos ha estat de 36,67 µg/m³, també per sota del valor de legal màxim anual. Per a les estacions de fons els nivells se situen entre l’objectiu intermedi 2 i el 3, i a les estacions de trànsit se situa entre l’objectiu 2 i el màxim legal.
  • Al PM10 els valors registrats tant a les estacions de trànsit com de fons superen els 20 µg/m³ de mitjana anual (23,4 i 20,8 µg/m³ respectivament), que és el valor d’objectiu 4 de l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m³, que és el màxim anual establert per la legislació europea.

Altres destacats

  • Enguany fa gairebé un any (la darrera va ser el 17 de desembre de 2020) que no es convoca la Taula contra la Contaminació de l’Aire de Barcelona malgrat que des de la seva creació la seva periodicitat ha estat semestral. No està clar si es farà cap convocatòria el 2021.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: