Informe: la contaminació de febrer

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

Respecte a la contaminació per partícules els nivells de PM10 aquest mes s’han situat per sota dels valors de l’any passat que van ser excepcionalment alts.

Informació de PM2,5

Disposem de dades només fins al mes de setembre de 2021. La Generalitat de Catalunya està incomplint el seu compromís de mantenir actualitzada la informació de les estacions de mesura manuals amb un màxim de tres mesos d’endarreriment. Quan la informació s’actualitzi els facilitarem les dades.

Des del mes d’octubre per primera vegada són públiques i en obert i continu les de dades de l’Estació de fons de Palau Reial. Quan hagi finalitzat un cicle anual començarem a fer-ho servir com a font d’informació.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot fer servir també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i els valors de referència i objectius intermedis de l’Organització Mundial de la Salut.

A partir d’aquest butlletí incorporem també en aquest gràfic el seguiment específic de l’estació d’Eixample, ja que és l’estació amb els nivells més alts registrats de la ciutat. Aquesta especificitat és d’interès, pel fet que si els nivells de contaminació continuen pujant -com indica la tendència dels darrers mesos-, serà la primera estació on eventualment s’incompliria la normativa – que diu que cap estació pot estar per sobre de 40 µg/m³ pel NO2, i ens serveix, per tant, com un “canari de mina” d’un potencial incompliment normatiu.

  • Els nivells d’NO2 continuen creixent. La mitjana dels darrers dotze mesos a les estacions de trànsit se situa en 36,04 µg/m³, per sota dels 40 µg/m³ que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea però força lluny del valor de referència per l’Organització Mundial de la Salut. A l’Estació de l’Eixample que és l’estació on es registren els valors més alts de la ciutat, la mitjana dels darrers dotze mesos ha estat de 39,9 µg/m³, i és molt probable que el mes de març se superi el valor de legal màxim anual.
  • Al PM10 els valors registrats tant a les estacions de trànsit com de fons superen els 15 µg/m³ de mitjana anual (24,49 i 21,56 µg/m³ respectivament), que és el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m³, que és el màxim anual establert per la legislació europea. La tendència general és a l’alça.

1 comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: