Informe: la contaminació de juliol

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

Els nivells de PM10 continuen amb una tendència negativa, per cinquè mes aquest any se superen els valors mensuals equivalents de l’any 2021.

Aquest mes hem estat onze dies en “avís preventiu per alts nivells de contaminació” per PM10, un dia més que tots els registrats durant l’any 2020 i 2021 junts. En els primers sis mesos ja portem 35 dies d’avís preventiu, és a dir més del triple de vegades que els darrers dos anys sencers (11 en total).

Ens agradaria poder informar-los mes a mes dels nivells de contaminació de PM2,5 , tant a les zones d’alt com de baix trànsit, ja que és un contaminant força important des del punt de vista del seu impacte en la salut i està molt relacionat amb les emissions generades pels vehicles. Malauradament, la xarxa de mesura de contaminació de Barcelona no ho permet. Només té una estació automàtica a una zona de molt poc trànsit (estació de Pedralbes) que es va posar en marxa el setembre de 2021 i facilita les dades horàries. La resta d’estacions són estacions manuals i la Generalitat de Catalunya triga teòricament tres mesos a posar en disposició pública la informació. Tant de bo aviat se solucioni aquesta mancança amb la instal·lació de més punts de mesura automàtics i que l’actualització de les dades de les estacions manuals es porti a terme en els terminis compromesos.

Nota: l’estació automàtica de Pedralbes aquest mes només ha funcionat la meitat dels dies.

Ozó

Aquest mes ha estat un força dolent en termes de contaminació d’ozó. Deu dies s’han superat el valor objectiu per a la protecció de la salut humana (és a dir, s’ha superat el màxim diari de les mitjanes 8-horàries el valor de 120 μg/m³) en una o més estacions a Barcelona.

En tot l’any portem 35 superacions a totes les estacions de la ciutat, de les quals 20 han estat aquest mes. L’estació de l’Observatori Fabra ja porta 17 superacions (el llindar màxim legal és 25) i la de Vall d’Hebron 9.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot fer servir també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i els valors de referència i objectius intermedis de l’Organització Mundial de la Salut.

A més de les dades de les estacions de fons i de trànsit incorporem també en aquest gràfic el seguiment específic de l’estació d’Eixample, ja que és l’estació amb els nivells més alts registrats de la ciutat. Aquesta especificitat és d’interès, perquè ens serveix com un “canari de mina” de la situació als carrers amb més trànsit de la ciutat.

Les dades del PM2,5 dels darrers dotze mesos corresponen a la informació fins al mes de març (estacions manuals=
  • Els nivells d’NO2 continuen creixent. La mitjana dels darrers dotze mesos a les estacions de trànsit se situa en 39,4 µg/m³, continua per sota dels 40 µg/m³ que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea però força lluny del valor de referència per l’Organització Mundial de la Salut. A l’Estació de l’Eixample que és l’estació on es registren els valors més alts de la ciutat, la mitjana dels darrers dotze mesos ha estat de 43,5 µg/m³, superant el valor de legal màxim anual autoritzat.
  • Al PM10 els valors registrats tant a les estacions de trànsit com de fons superen els 15 µg/m³ de mitjana anual (26,3 i 21,7 µg/m³ respectivament), que és el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m³, que és el màxim anual establert per la legislació europea. La tendència és a l’alça.
  • Els nivells de PM2,5 continuen a l’alça. Malgrat que el valor dels darrers dotze mesos no inclou encara els registres del període abril-juliol d’aquest any (que es preveuen clarament per sobre de la mitjana) continua a l’alça amb valors per sobre dels registrats l’any 2020 i 2021 a les estacions de trànsit (15,8 µg/m³).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: