Informe: la contaminació de novembre

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

Ens agradaria poder informar-los mes a mes dels nivells de contaminació de PM2,5 , tant a les zones d’alt com de baix trànsit, ja que és un contaminant força important des del punt de vista del seu impacte en la salut i està molt relacionat amb les emissions generades pels vehicles. Malauradament, la xarxa de mesura de contaminació de Barcelona no ho permet. Només té una estació automàtica a una zona de molt poc trànsit (estació de Pedralbes) que es va posar en marxa el setembre de 2021 i facilita les dades horàries. La resta d’estacions són estacions manuals i la Generalitat de Catalunya triga teòricament tres mesos a posar en disposició pública la informació. Tant de bo aviat se solucioni aquesta mancança amb la instal·lació de més punts de mesura automàtics. Per ara tot el que us podem dir és que després fins al moment la mitjana d’aquest any els primers sis mesos supera la de l’any passat.

Tendència anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot fer servir també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i els valors de referència i objectius intermedis de l’Organització Mundial de la Salut.

A més de les dades de les estacions de fons i de trànsit incorporem també en aquest gràfic el seguiment específic de l’estació d’Eixample, ja que és l’estació amb els nivells més alts registrats de la ciutat. Aquesta especificitat és d’interès, perquè ens serveix com un “canari de mina” de la situació als carrers amb més trànsit de la ciutat.

  • Els nivells d’NO2 s’estabilitzen. La mitjana dels darrers dotze mesos a les estacions de trànsit se situa en 38,48 µg/m³, continua per sota dels 40 µg/m³ que és el valor mitjà màxim anual establert per la legislació europea però força lluny del valor de referència per l’Organització Mundial de la Salut. A l’Estació de l’Eixample que és l’estació on es registren els valors que representen les zones amb més contaminació de la ciutat, la mitjana dels darrers dotze mesos ha estat de 42,29 µg/m³, superant el valor de legal màxim anual autoritzat.
  • Els nivells de PM10 pugen lleugerament. Els valors registrats tant a les estacions de trànsit com de fons superen els 15 µg/m³ de mitjana anual (29,6 i 22,3 µg/m³ respectivament), que és el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut, però es troben per sota dels 40 µg/m³, que és el màxim anual establert per la legislació europea. La tendència és a l’alça a les estacions de trànsit i a l’estabilitat a les estacions de fons.

Altres

  • El proper 22 de desembre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resoldrà el contenciós que la Comissió Europea ha presentat contra España per l’excés de contaminació per NO2 a Madrid, Barcelona i la Zona Llobregat-Vallès pel període 201-2018.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: