Informe: la contaminació de març

Evolució mensual

En aquests gràfics es representen els valors mitjans mensuals de contaminació. S’indiquen també els màxims legals anuals que estableix la normativa i el valor de referència de l’Organització Mundial de la Salut. Aquests valors no es poden comparar directament amb els valors mensuals, ja que corresponen a diferents períodes de referència (mensual vs. anual) i es posen només com a indicació. Si es vol fer una comparació, cal fer servir les dades anuals de contaminació que es representen al segon apartat de l’informe.

El nivell mensual mitjà de NO2 a les estacions de trànsit ha estat força baix, això ha permès que la mitjana anual a l’estació de l’Eixample estigui per sota del llindar màxim legal de 40 µg/m3, un nivell que se superava des de fa dotze mesos.

Les dades de PM10 de l’Eixample no han estat disponibles aquest mes (igual que els darrers quinze dies de febrer), no actualitzem les dades gràfiques per no ser sèries comparables amb les de l’any anterior.

Ens agradaria poder informar-los mes a mes dels nivells de contaminació de PM2,5 , tant a les zones d’alt com de baix trànsit, ja que és un contaminant força important des del punt de vista del seu impacte en la salut i està molt relacionat amb les emissions generades pels vehicles. Malauradament, la xarxa de mesura de contaminació de Barcelona no ho permet. Només té una estació automàtica a una zona de molt poc trànsit (estació de Pedralbes) que es va posar en marxa el setembre de 2021 i facilita les dades horàries. La resta d’estacions són estacions manuals i la Generalitat de Catalunya triga teòricament tres mesos a posar en disposició pública la informació, però encara tenim dades només fins al setembre 2022. Tant de bo aviat se solucioni aquesta mancança amb la instal·lació de més punts de mesura automàtics. Per ara tot el que us podem dir és que fins al moment la mitjana del 2022 dels primers nou mesos supera la de l’any passat.

Resum anual

En aquest gràfic representem els valors anuals de contaminació. El darrer punt del gràfic correspon a la mitjana dels nivells de contaminació dels darrers dotze mesos. Aquesta dada es pot utilitzar per comparar els valors històrics mitjans anuals amb les darreres dades disponibles, anticipant així la tendència cap al valor mitjà de l’any 2021. Es pot fer servir també per comparar amb els màxims legals anuals que estableix la normativa i els valors de referència i objectius intermedis de l’Organització Mundial de la Salut.

A més de les dades de les estacions de fons i de trànsit incorporem també en aquest gràfic el seguiment específic de l’estació d’Eixample, ja que és l’estació amb els nivells més alts registrats de la ciutat. Aquesta especificitat és d’interès, perquè ens serveix com un “canari de mina” de la situació als carrers amb més trànsit de la ciutat.

El gràfic de PM10 no ha estat actualitzat el mes de març pel fet que les dades de l’Estació de l’Eixample no estaven disponibles i la variació no és comparable amb altres anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: